Strikket sweater i håndfarvet garn

SÅDAN PASSER DU PÅ DIT ULD

Uldtøj er ikke bare tøj - det er en investering i komfort, stil og varme. Uld er en fantastisk naturlig fiber, der kræver lidt ekstra omsorg for at holde det smukt og funktionelt i årevis. Her er nogle tips til, hvordan du bedst plejer dit uldtøj.

Vask med omhu

En af de vigtigste ting at huske på, når det drejer sig om uld, er at vaske det med omhu. Uld er delikat og reagerer dårligt på kraftig behandling. I værste tilfælde, kan du risikere at ulden filtre. Det anbefales at vaske uld i max 30 grader varmt vand og med et mildt uldvaskemiddel. Du kan med fordel bruge denne sæbebar med lanolin, til håndvask af uld. Beriget med lanolinens naturlige egenskaber er denne sæbe skabt specifikt til at genoplive og pleje uldfibre. Den skånsomme, koldrørte fremstillingsproces bevarer lanolinens næringsrige egenskaber, hvilket giver en dybdevirkende rensning og pleje, der ikke blot fjerner snavs og lugt, men også genopretter uldens blødhed og smidighed. Håndvask er ofte at foretrække, men hvis du vasker det i maskinen, så sørg for at vælge et skånsomt håndvaskeprogram med centrifugering på max 800 omdrejninger.

Håndvask af uld med en sæbebar

Undgå tørretumbling og vridning

Uld tåler ikke at blive vredet eller tørret i en tørretumbler. Efter vask, klem forsigtigt overskydende vand ud af tøjet - undgå vridning eller kraftige bevægelser, der kan forvride fibrene. Du kan med fordel rulle dit uld ind i et håndklæde, og trykke let på det, for at presse det overskydende vand ud. Læg derefter tøjet i facon på et håndklæde, og lad det tørre fladt. Hvis uldtøj bliver hængt vådt op, på enten et tørrestativ eller en bøjle, vil det komme ud af facon, og det kan være svært at rette når tøjet først er tørt. Skulle uheldet være ude, så kan du nemt vaske tøjet igen, for at lægge det til tørre i facon. 

Opbevar med omtanke

Når sæsonen er forbi, og uldtøjet skal opbevares, er det vigtigt at gøre det ordentligt. Brug åndbare opbevaringsposer eller -kasser for at beskytte mod støv og insekter. Undgå at hænge uldtøj på bøjle, da det kan strække sig. Fold det omhyggeligt og opbevar det køligt og tørt.

Pas på møl

Møl elsker uld, så det er vigtigt at beskytte dit tøj mod disse små skadedyr. For at holde møl væk fra dit uld, kan du lægge cedertræskugler eller små poser med tørret lavendel sammen med dit uld. Lav en regelmæssig rutine med at inspicere dit uldtøj for tegn på møl, og hvis du opdager noget, så luft tøjet ud eller vask det straks for at fjerne møl eller larver. 

Peeling

Peeling er når ulden sætter sig i små knuder. Det sker ved friktion af ulden, og derfor oftes omkring ærmegab og andre steder, hvor der er mere bevægelse. Nogle typer uld har mere tendens til at peele end andre. Kashmir er en uldfiber som kan peele meget. Og derfor hører der ofte en lille uldkam med, når man køber et stykke tøj i kashmiruld. Du kan heldigvis nemt fjerne de små knuder, ved enten at børste dit uld med en uldkam, eller forsigtigt med et barberblad. 

Ved at følge disse enkle, men vigtige plejetips kan du forlænge levetiden og skønheden af dit elskede uldtøj. Husk, at uld er en investering, der belønner dig med varme, stil og komfort - så pas godt på det, og det vil forkæle dig i mange år fremover.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar